luni, 3 octombrie 2022

Clive Owen- [actor] 3 Octombrie 1964 - 58 ani de la naștere.

                                                                       Clive Owen

                                            3 Octombrie 1964 

                                                      



            Clive Owen s-a născut pe 3 Octombrie, 1964, în Coventry. A urmat cursurile scolii “Binley Park Comprehensive” și a început sa apară în roluri de teatru la 13 prin interpretarea rolului Artful Dodger în producția "Oliver!". În 1984, după absolvire, Clive a dat examen și a fost admis la Academia Regala de Arta Dramatica unde a urmat cursuri timp de 3 ani . În timpul studenției și-a făcut un portofoliu interpretând roluri ca "Henry IV, Part I" și "The Lady from the Sea."

                                                                   




Clive și-a facut debutul în cinematografie cu producția britanica Vroom (1988) în care a jucat împreuna cu David Thewlis, film în care cei doi interpretau rolul a doi prieteni ce recondiționeaza un automobil clasic american și pornesc într-o lunga călătorie. În următorii doi ani, Clive a devenit un star TV după rolul Stephen Crane în "Chancer" (1990). Următorul sau proiect a ridicat mai mult de câteva sprâncene, când a jucat în Close My Eyes (1991), film în care  a jucat rolul unui frate incestuos obsedat de sora sa mai mare.

Ulterior s-a alăturat echipei “ Young Vic Theatre Company” 

                                                                        




În 1997, Clive a avut un impact pe scena londoneza în "Closer," o piesa cinica, contemporana despre relațiile dintre oameni. A fost din nou controversat după apariția în pielea personajului Max în Bent (1997) unde a jucat rolul unui homosexual din Germania dinainte de război, care iși descoperă afinitățile în timp ce era internat într-un spital de campanie nazist. Reintegrarea sa în urna marilor actori a apărut după rolul din Croupier (1998), unde a jucat rolul unui angajat al unui cazino, căruia ii da peste cap viata, apariția unei femei fatale. Cei din Anglia nu au făcut mare caz de performanta sa, însă cei din America și implicit de la Hollywood au observat potențialul lui Clive, care pana atunci era aproape necunoscut în afara Insulelor . În pofida apariției sale în rolul detectivului Ross Tanner în serialul de succes "Second Sight" și apoi a recenziilor bune după rolul din "The Day în the Death of Joe Egg" în 2001, Clive s-a centrat în principal pe film, incluzând comedia britanica Greenfingers (2000), popularul film clasic al lui Robert Altman -Gosford Park (2001), producția în care l-a avut partener pe Matt Damon - The Bourne Identity (2002), și rolul din King Arthur (2004). Primul sau mare succes la Hollywood l-a avut în urma peliculei Closer (2004) unde a jucat alături de Julia Roberts, în urma căruia a fost nominalizat la Oscar pentru rol secundar și apoi avea sa câștige premiul BAFTA la aceeași categorie.

                                                                      


  

I-a dat replica lui Denzel Washington în Inside Man (2006); alături de Julianne Moore și Michael Caine în Children of Men (2006). A scos în evidenta trăsăturile de Lord în rolul Sir Walter Raleigh în pelicula Elizabeth: The Golden Age (2007) cu Cate Blanchett și pe viitor toată lumea îl vedea ca noul James Bond, dar n-a fost sa fie. De fapt a parodiat puțin rolul acesta într-o scena din filmul The Pink Panther cu Steve Martin, Jean Reno și Beyonce. 

    Pe marele ecran Owen a jucat in filme ca: Vroom; Close My Eyes; Century; Bent; Greenfingers; Gosford Park.

       Următoarele filme ale lui Owen nu au facut decat sa fie adăugate la minunata și diversitatea ariei de filme în care a jucat de-a lungul carierei. Printre acestea, amintim: drama romantica de război Beyond Borders, alături de Angelina Jolie; thrillerul I’ll Sleep When I’m Dead; drama istorica King Arthur; Sin City, alături de Bruce Wilis, Benicio Del Toro, Rosario Dawson si Jessica Alba.

                                                                      






În 2005, Owen a câștigat Globul de Aur și a fost nominalizat la Premiul Oscar® pentru rolul lui Larry din Closer, film regizat de Mike Nichols, în care au ma jucat și Julia Roberts, Jude Law și Natalie Portman.     

Sursa- cinemagia.com;theguardian.com;m.sinemalar.com

material cules și prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu    -Secția Multimedia BJV                       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...