marți, 24 ianuarie 2023

Ion Dolanescu- n.25 Ianuarie 1944- d.19 Martie 2009- 79 ani de la naștere.

                                                             Ion Dolanescu

                                            n.25 Ianuarie 1944- d.19 Martie 2009

                                                                        


   Ion Dolănescu s-a născut în 25 ianuarie 1944, în satul Perșinari, județul Dâmbovița.

 A urmat chemarea cântului popular, iar destinul a fost de partea lui, la început de drum, având ca îndrumător o mare artista, Maria Tănase. Aceasta l-a observat pe Ion Dolănescu pe scena Casei de Cultură din Târgoviște, și l-a îndrumat și încurajat să-și urmeze cu tărie visul de a deveni un mare artist.

  În 1966 a absolvit Liceul Ienăchiță Văcărescu din Târgoviște și a urmat cursurile Școlii Populare de Artă, 1966 fiind și anul în care devine solist la ansamblul „Ciocârlia”.

 

    Ion Dolănescu a cunoscut-o pe Maria Ciobanu la ansamblul “Ciocârlia” și a format împreună cu aceasta un cuplu atât pe scenă cât și în viața reală timp de mai mulți ani, devenind unul dintre cele mai îndrăgite duete din muzica populară românească. Din relația celor doi a luat naștere în anul 1972, Ionuț Dolănescu, acesta din urmă călcând pe urmele tatălui ca artist de muzică populară.

                                                                    



                                                                             


Trei ani mai târziu, în 1975, Ion Dolănescu a devenit din nou tătic. De aceasta data, cea care i-a dăruit un fiu a fost Margarita Valenciano, din Costa Rica

                                                                           



 Femeia studia Medicina la Cluj, când l-a cunoscut pe Ion Dolănescu. Din rodul pasiunii celor doi s-a născut Dragoș Carlos.

                                                                      

 Ion Dolănescu a fost iubit de multe femei. În mod neașteptat, se pare ca în anii '80, Ion Dolănescu a fost foarte aproape sa-și unească destinul cu Nadia Comăneci.

                                                                      




Fost gimnasta nu a negat niciodată apropierea de Ion Dolanescu, cu care s-a întâlnit prima data în 1981, la o serie de manifestări date de comuniști în onoarea "Zeiței de la Montreal".

Se pare ca în urma cu 25 de ani Nadia ar fi fost dispusa, după o relație discreta de câțiva ani cu Dolănescu, sa se mărite cu interpretul de muzica populară.

Pentru ca mama gimnastei, Ștefania, era, la rândul sau îndrăgostita de Dolănescu s-a renunțat pana la urma la ideea de căsătorie.

Cântecele lui Ion Dolănescu ilustrează trăirile artistului, bucuria, tristețea. Toate se regăsesc în melodiile cântate de artist precum și în expresivitatea interpretării acestora.

                                                                 



 În cartea biografica `Ion Dolănescu, o viata de cântec`, scrisa de Luminița Tuca și lansata în octombrie 2010 se arata ca Ion Dolanescu ajunsese sa câștige într-o luna chiar mai mult decât Nicolae Ceaușescu. În anii de glorie, Dolănescu câștiga peste 60.000 de lei pe luna, o suma exorbitanta pentru un om de rand.

 (…) am dat în scris ca nu mai cant la nicio nunta… am fost nevoit… începuseră sa se ducă pe la oameni pe la porți, pe unde am cantat. (…) Le era frica tuturor de oameni de la FISC (…) Am ajuns la concluzia ca trebuie sa nu mai cant la nunti. Am cantat numai în spectacole. (…) Mi se făcuse frica. Ajunsesem sa câștig și 60.000 de lei la nunta. M-am interesat cam ce salariu avea Nicolae Ceaușescu. Și am aflat. Vreo 60.000 de lei. Am început sa cheltuiesc tot. Sa merg la restaurante. (…) Mi-era teama!, se arata într-un pasaj din carte.

Artistul a încetat din viață la 65 de ani, în anul 2009, fiind înmormântat la cimitirul Belu din capitală.

Sursa - Folclor românesc .ro; best music.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...