miercuri, 18 ianuarie 2023

Janis Joplin- [n.19 Ianuarie 1943- d. 4 Octombrie 1970]- 80 ani de la naștere.

                                                              JANIS JOPLIN

                                                  [n.19 Ianuarie 1943- d. 4 Octombrie 1970]

                                                                             




  Janis Lyn Joplin s-a născut la 19 ianuarie 1943, în Port Arthur, statul american din Texas.

Supra numită PERLA, Janis Joplina fost o cântăreață, compozitoare și textieră americană de muzică rock, cu puternice influențe de rhytm and blues și soul.

  Joplin este considerată unul dintre cele trei superstaruri ale generației flower power, alături de Jimi Hendrix și Jim Morrison.

                                                                              


   La vârsta de 17 ani o regăsim cântând prin barurile americane cu specific de blues și jazz. Iar în anul 1966, cântă alături de trupa Big Brother and the Holding Company. În același an va înregistra și primul ei album.

    În anul 1968, o găsim în celebrul oraș , New York unde înregistrează un alt album numit ''Cheap Thrills'', pe acest album se afla și melodie de mare succes ''Piece of my heart''.

                                                                       


   În anul 1969 părăsește grupul de mai sus menționat și se alătură altui grup care se numea, Kozmic Blues Band, cu care a lansat un nou album care s-a intitulat '' I Got Dem Ol'Kozmic Blues Again Mama''! Acest album avea un accent amestecat de rock, soul și blues.

                                                                               


  A participat la festivalul Woodstock în anul 1969 , unde a interpretat melodia ''Ball and Chain'', și ''Piece of my heart''.

  Din păcate, artista avea spre finalul anului 1969 , probleme cu drogurile și o perioada s-a retras din viața muzicală, ultimul concert al artistei s-a desfășurat în Madison Square Garden, din New York. La puțin timp după terminarea concertului, Janis Joplin este găsită moartă în camera sa de la Hotelul Landmark Motor. Cauza oficială a decesului a fost consumul excesiv de heroină, combinat cu efectele alcoolului.

                                                                          



     Corpul lui Janis Joplin a fost incinerat la Westwood, California, iar cenușa i-a fost împrăștiată în Oceanul Pacific, pe plaja de la Stinson.

La șase săptămâni de la moartea sa, a fost lansat albumul ”Pearl”, în 1971, care s-a menținut pe locul întâi timp de 14 săptămâni.

                                                                            



   Sursa: wikipedia; agerpres.ro;ultimateclassicrock.com;ilikeyourstuff.com;wbur.org;radiofloratm.com;pinterest.com

Material prezentat de Valentin Schiopu-Mateiu - Secția Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...