marți, 17 ianuarie 2023

Muhammad Ali- n.17 ianuarie 1942 - d. 03 Iunie 2016- 81 ani de la naștere.

                                                               Cassius Marcellus Clay

                                                                    Muhammad Ali

                                                        n. 17 ianuarie 1942 -d . 03 06 2016

                                                                                         


Cassius Marcellus Clay s-a născut pe data de 17 ianuarie 1942 în orașul Louisville, Kentucky ,SUA. Este cel mai celebru boxer al lumii și de trei ori campion mondial la categoria grea. În anul 1999, Ali a fost desemnat "Sportivul secolului" de revista americana „Sports Illustrated”. Pe când era student la Du Valle Junior High School, Cassius era mult mai interesat de box decât de citit. De fapt, furtul bicicletei a fost evenimentul care i-a declanșat pasiunea pentru acest sport. Ali a raportat furtul unui polițist care i-a facut cunoștinta cu antrenorul Fred Stoner. Muhammad Ali a profitat de ajutorul lui Stoner pentru a ajunge o vedeta în liceul sau și pentru a câștiga 5 campionate Kentucky, 2 campionate Golden Glove și 2 campionate pentru amatori. La vârsta de 18 ani, Ali obtinea medalia de aur la Olimpiada de la Roma. După întoarcerea în Louisville, campionul a decis sa se pregăteasca pentru profesioniști. Pe 25 februarie 1964, boxerul s-a luptat cu Sonny Liston în Miami și a câștigat campionatul mondial la categoria grea. Dar atenția publicului nu s-a concentrat asupra victoriei lui ci asupra stilului de lupta. Abilitatea de a conferi flexibilitate mișcarilor l-a transformat într-un boxer recunoscut drept grațios și puternic.

                                                                         



Acest campionat a fost punctul de plecare în cariera pe care și-a dorit-o. Ali începea sa schimbe lucrurile atât pe plan rasial cat și politic. Pentru a își manifesta nemulțumirea cu privire la discriminarea rasiala din America, campionul și-a aruncat medalia câștigată la Olimpiada într-un rău. În 1964, s-a convertit devenind islamic și primind numele de Muhammad Ali. Din acest motiv a devenit o figura controversata în afara ringului. În mai 1967, Asociația Mondiala a Boxului i-a ridicat licența și titlul și a fost condamnat la 5 ani închisoare pentru violarea actului Selective Service Act.

                                                                         



 După ce a fost eliberat, Ali s-a reîntors în ring. În 1970 l-a înfrânt pe Jerry Quarry dar a pierdut meciul cu Joe Frazier, campionul în acele vremuri. Aceasta avea sa fie prima învingere la categoria profesioniști.Victoria împotriva lui George Foreman l-a ridicat în topul celor mai buni boxeri, cu atât mai mult cu cat Foreman câstigase lupta cu Frazier. În meciul spectaculos de la Zair, Ali a folosit o tactica uimitoare: s-a lăsat lovit pana în runda 8 și a revenit cu o forța uimitoare învingându-l pe adversar. În 1975, Muhammad Ali s-a revanșat în fata lui Frazier. Trei ani mai târziu, Ali a pierdut titlul în favoarea lui Leon Spinks.

                                                                        



Muhammad Ali s-a retras pe data de 26 iunie 1979. Dar la vârsta de 38 de ani a revenit pe ring pentru a câștigă mai multi bani. A pierdut titlul World Boxing Council, înfrânt de Larry Holmes și a pierdut meciul cu Trevor Berbick. După aceste experiente, s-a retras din box și a câștigat 59 de meciuri dintr-un total de 64. În anul 1982, Ali a fost diagnosticat cu boala Parkinson.Primele semne ale maladiei au fost observate la Jocurile Olimpice din Atlanta unde a primit onoarea de a aprinde torta.

                                                                        



Dupa cariera impresionanta ca boxer, Muhammad Ali s-a implicat în politica. A participat la campania lui Jimmy Carter din 1980 și s-a implicat în acțiunile de recuperare a celor patru americani răpiți în Liban. A fost fondatorul organizației WORLD, Organizația Mondiala pentru Dreptate, Liberate și Demnitate. Muhammad Ali a început scrierea autobiografiei în 1977 intitulata „The Greatest” și a constituit subiectul numeroaselor documentare, unul din ele, „When We Were Kings”, fiind premiate cu un Oscar.Muhammad Ali trăiește în prezent împreuna cu cea de-a patra soție, Yolanda, în Berrien Springs, Michigan și este tatăl a 9 copii

                                                                        



A fost recompensat cu o stea LIVE, amplasată în partea de nord, aria 6800, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood. A încetat din viață la data de 03.06.2016, în Scottsdale, Arizona.

Sursa- cinemagia.ro/actori/muhammad-ali

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...