vineri, 29 aprilie 2022

Willie Hugh Nelson- n. 29 Aprilie 1933- 89 ani de la naștere.

                                                              Willie Hugh Nelson  

                                            n. 29 Aprilie 1933

                                                         


 
Willie Hugh Nelson s-a născut in Abbott, Texas, pe 30 aprilie 1933. Este fiul lui Myrle Marie Nelson (mama) și al lui Ira Doyle Nelson (tată). Bunicul lui Nelson i-a cumpărat o chitară la vârsta de șase ani și l-a învățat câteva acorduri, iar împreună cu sora lui Bobbie a cântat cântece de evanghelie în biserica locală. Are doi frați, un frate pe nume Ira Doyle Nelson Jr și o soră pe nume Bobbie Nelson.

                                                                     


  

   Este un compozitor,textier, cântăreț și chitarist de muzica country, care s-a făcut celebru ca reprezentant al mișcării numita "outlaw country" în timpul anilor 70. După divorțul părinților, Willie și sora sa Bobbie au fost crescuți de bunici. Se interesa foarte curând de muzica și cu alți prieteni, reusind să facă o formație: Bohemian Fiddlers (în același timp Willie era încă la școala).

  La începutul anilor 1970, Nelson s-a mutat înapoi în Texas și, împreună cu Waylon Jennings, a condus mișcarea de muzică country cunoscută sub numele de muzica haiducească. Începând cu albumul narativ Străin cu cap roșu (1975), care conținea melodia de succes Blue Eyes Crying in the Rain, a devenit unul dintre cei mai populari interpreți din muzica country în ansamblu. Spectacolele lui Nelson au prezentat un sunet unic, dintre care stilul său relaxat de cântat în ritmul ritmului și chitara cu corzi au fost elementele cele mai distinctive.

                                                                       


 

   Pe măsură ce Nelson îmbătrânea în rolul unui om de stat în vârstă muzical, înregistrările sale s-au concentrat din ce în ce mai mult pe cântece și cover-uri tradiționale.

  Pe lângă propria sa carieră de interpretare, Nelson a produs anual festivaluri de muzică country din 4 iulie din Texas și din alte părți, iar în 1985 a cofondat Farm Aid, care a organizat festivaluri pentru a strânge bani pentru fermieri. 

                                                                    



 Folosește o chitară unică numită Declanșator. Chitara este chitara acustică clasică Martin N-20 din nylon. El a achiziționat Trigger în 1969, după ce chitara lui Baldwin a fost deteriorată. Nelson a cumpărat chitara Martin, dar a întreținut componentele electrice de la chitara Baldwin.

  A scris mai multe memorii (cu coautori), inclusiv Willie: O autobiografie (1988), Roll Me Up and Smoke Me When I Die: Musings from the Road (2012) și Este o poveste lungă: viața mea (2015). Eu și sora Bobbie: True Tales of the Family Band (2020) a fost scris de frați și relatează relația lor.

 Nelson a fost introdus în Country Music Hall of Fame în 1993. A acceptat onoarea Centrului Kennedy în 1998, iar în 2015 a primit Premiul Gershwin pentru Congres Popular Library of Congress.

Sursa:wikipedia.orgabtc.ng;bilboard.com;NOLA.com;asayamaind.com 

Material cules si prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia mMultimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...