duminică, 1 mai 2022

Leonardo di ser Piero da Vinci - n. 15 Aprilie 1452- d. 2 mai 1519- 503 ani de la trecerea la cele veșnice.

                                                       
                                              Leonardo di ser Piero da Vinci     

                            n. 15 Aprilie 1452- d. 2 mai 1519

                                                    

    Da Vinci s-a născut în 1452 lângă Vinci, în regiunea italiană Toscana. Tatăl lui era un notar faimos, numit Messer Piero Fruosino di Antonio da Vinci. Mama lui, Caterina, era o țăranca localnică. Unii experți cred că ea era, de fapt, sclava lui Messer Piero. Părintii lui Da Vinci nu s-au căsătorit niciodată. Acesta a locuit cu mama lui pana la vârsta de 5 ani și, apoi, s-a mutat cu tatăl lui.


 Cel mai de seamă reprezentant al Renaşterii italiene, Leonardo da Vinci. Animat de o imaginație fără precedent, da Vinci este considerat unul dintre marii inovatori ai picturii. Leonardo di ser Piero da Vinci, pe numele lui complet, avea 14 ani când a devenit ucenicul artistului Andrea di Cione, al cărui atelier era renumit în toată Florența. Au urmat ani de studiu intens, în cadrul cărora da Vinci a studiat tehnicile desenului, ale picturii în ulei și tempera, căpătând cunoştințele de bază necesare unui artist.

                                                                        



 Totodată, potrivit Wikipedia, a fost inițiat în tainele metalurgiei şi prelucrării metalelor, chimiei, mecanicii și tâmplăriei. Dintre primele lucrări importante care i-au fost comandate, se remarcă pictura „Fecioara pe stânci”. 

                                                                       



    Leonardo di ser Piero da Vinci este cunoscut lumii ca polimat, arhitect, matematician, muzician, sculptor, inginer, inventator, anatomist și scriitor. Da Vinci este considerat un adevărat om renascentist care avea o mare competență în multe materii. El este venerat astăzi datorită contribuțiilor sale artistice care au definit și modelat lumea artei. De asemenea, este venerat din cauza numeroaselor sale realizări în alte domenii notabile. El a ajutat la dezlegarea științelor, a dezvoltat noi tehnici de artă și a fost unul dintre primii anatomiști care au disecat un corp uman.

                                                                     



 Da Vinci a fost, de asemenea, un muzician desăvârșit. În ceea ce privește abilitățile sale de artă plastică, cum ar fi baletul, intermezzo și sonetul, el nu era comparabil.Se spune că Leonardo a învățat să cânte un instrument muzical numit lira când era copil și a început să compună propriile melodii. Se crede, de asemenea, că ducele de Milano a preferat performanțele muzicale ale lui Leonardo în fața propriilor muzicieni de curte, întrucât tehnica, talentul și îndemânarea sa erau inegalabile.Muzica a fost pentru Leonardo Da Vinci domeniul secund de interes după pasiunea pentru pictură. Îl ajuta pe acesta din plin în drumul său spre perfecționare.

                                                                         



   A fost un interpret carismatic, apreciat la multe evenimente, a avut și compoziții proprii, dar în același timp, firea sa inovativă l-a făcut să meargă și pe acest drum până mai departe de vremurile sale,  invențiile și ideile lui rămânând până în ziua de astăzi menționate. El a fost o întruchipare a spiritului Renașterii și a fost cunoscut pentru imaginația sa inventivă și curiozitatea nestinsă. Foarte puțini artiști din vremea sa dețineau calitățile și vehemența pe care le deținea. Astăzi, arta sa este de neprețuit, iar știința sa este acreditată. Deși a creat multe tablouri, doar aproximativ 15 dintre ele au supraviețuit, iar „Mona Lisa” este de departe cea mai valoroasă.

 Da Vinci stă în diversitatea cunoștințelor sale și în gama sa largă de discipline care îl deosebesc de restul contemporanilor săi. Mai mult decât picturile sale, caietele sale, care au documentat tot ceea ce a experimentat, ne oferă informații valoroase despre viața și timpul său. 

 

Cele aproximativ 13.000 de pagini de notițe și desene înregistrează cate ceva din fiecare aspect al vieții cotidiene a omului renascentist: studii pentru lucrări de arta, desene ale unor clădiri elegante și mașinării fantastice, observații personale pentru lumea din jur, liste de cumpărători și datoriile pe care le avea fata de debitorii sai. 

   În absenta unei administrări corespunzătoare, caietele au fost împrăștiate în toată lumea iar 6 secole mai târziu, paginile care au supraviețuit constituie o serie de informații prețioase aflate în posesia unor entități precum British Museum, Institutul Francez sau Bill Gates.

  A murit la Clos Luce într-un conac, unde și-a petrecut ultimii trei ani din viață.

sursa- playtech.ro;destepti.ro;framedart.com;egco.roșziuaconstanta.ro;wikipedia.org

 Material cules si prezentat de: Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...