marți, 3 mai 2022

James Joseph Brown- n.3 Mai 1933- d. 25 Decembrie 2006- 89 ani de la naștere.

                                                    JAMES JOSEPH BROWN      

                                                    n.3 Mai 1933- d. 25 Decembrie 2006

                                                                      


James Joseph Brown, Jr. , născut pe 3 mai 1933 în Barnwell , Carolina de Sud , și a murit 25 Decembrie în Atlanta , este muzician ,cântăreț , dansator , compozitor și  producător american. El este una dintre figurile majore ale ritmului și bluesului , funkului , muzicii soulși ale Black Arts Movement.

                                                                         



   Unul dintre inițiatorii funkului, este poreclit frecvent „  Nașul sufletului  ”. De-a lungul unei cariere care a acoperit timp de șase decenii, Brown este una dintre cele mai influente figuri ale muzicii populare al secolului al  XX - lea   și este renumit pentru performanțele sale în direct. În 2004, revista Rolling Stone îl clasa pe locul 7 în lista celor mai mari 100 de artiști din toate timpurile.

                                                                      



 

   După o perioadă de închisoare pentru efracție, James Brown și-a început cariera ca cântăreț de gospel în Georgia , înainte de a se alătura unui grup vocal de R&B numit The Famous Flames și de a deveni personajul său principal. Brown a ajuns la notorietate națională la sfârșitul anilor 1950 cu plimbări precum Please, Please, Please or Try Me , și și-a construit o reputație de neobosit interpret de scenă. Brown a atins apogeul în anii 1960, cu succese colosale: Papa s Got A Brand New bag ,I Got You și It s a man's , man's, man' s , word.

                                                                  



   La sfârșitul anilor 1960, și-a schimbat abordarea muzicală, trecând de la un mix muzical bazat pe blues și gospel către o abordare mai ritmică care a pus bazele și a deschis calea dezvoltării întregii mișcări funk. La începutul anilor 1970, Brown a stabilit sunetul funk cu The JB's. James Brown a cântat, de asemenea, melodii dedicate, inclusiv Say it Loud ; I'm black and i'm pround (1968) pentru a sprijini comunitatea afro-americană . Brown a continuat să cânte și să înregistreze până la moartea sa în 2006. 

Sursa-frwiki.wiki.comș alamy.comșmorrisonhotelgallery.comșgq.comșew.comșwilli.radio

Material cules si prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...