luni, 16 ianuarie 2023

Iolanda Cristina Gigliotti- DALIDA-n. 17 ianuarie 1933- 3 Mai 1987- 90 ani de la nastere.

                                                    Iolanda Cristina Gigliotti

                                                                     DALIDA

                                                      n.17 ianuarie 1933- d.3 Mai 1987 

                                                                                 



                                                                          


S-a născut în Egipt din părinți italieni, dar și-a petrecut o mare parte a vieții în Franța, unde, după ce a primit cetățenia franceză, a avut numele Yolanda Gigliotti.

Ea a primit 55 de discuri de aur și a fost prima cântăreață care a câștigat un disc de diamant. 

                                                                       



  Dalida a visat să devină actriță când era copil, a absolvit școala catolică din districtul Shubra și la vârsta de 13 ani a aruncat ochelarii de ură pe fereastră. Participând la producțiile teatrale școlare ale povestirii biblice, viitoarea stea a arătat abilități . În 1954 a fost aleasă Miss Egipt, în 1955 a jucat alături de Omar Sharif, ca dublura a lui Joan Collins, în filmul ,,The Land of the Pharaohs’’.

                                                                          



În 1956 s-a mutat în Franța cu intenția de a deveni actrița. A abandonat actoria și, cu numele de scena Dalida, a început sa cânte în săli de spectacole și cabarete. A fost descoperita de Bruno Coquatrix si prezentata lui Lucien Morisse, director la radio Europe 1. L-a cucerit pe Morisse și s-au casatorit. In același an lansa melodia acestuia, Bambino cu un succes imens. Melodia a rămas 46 de săptămâni în Top 10 din Franţa si este unul dintre single-urile cu cea mai mare vânzare, 300 000 exemplare.

                                                                            


  

  În timpul unui concert susținut la Cannes, Dalida se indragostea de Jean Sobieski, acest lucru ducând inevitabil la încheierea căsătoriei cu Morisse. S-a despartit de Sobieski în 1963. În 1957 primea discul de aur. A cantata laturi de Charles Aznavour, in sala Olympia din Paris, a lansat alte melodii de succes ca Tu Me Donnes, Ciao Ciao Bambina, Garde-Moi la Dernière Danse. A devenit cunoscuta în toată Europa și în 1961 pleca în turneu în Hong Kong și Vietnam.

                                                                      




În 1964 a primit un disc de platină pentru vânzarea a peste 10 milioane de înregistrări, devenind prima femeie care realiza aceasta performanța. S-a îndrăgostit de cântărețul italian Luigi Tenco și s-au căsătorit în aprilie 1967, dar în ianuarie 1968, acesta s-a sinucis. Dalida a avut o tentativa de sinucidere, dar a fost salvata.

În 1973 a cântat împreuna cu Alain Delon o versiune franceză a cântecului italian Paroles Paroles. Piesa a devenit un mare hit și a cucerit topurile din Franța și Japonia. Cu Il Venait d'avoir Dix-Huit Ans a devenit numărul 1 în 9 tari și a vândut numai în Germania 3,5 milioane de exemplare, în 1975 primea premiul Academiei franceze.

                                                                     




În 1978 a înregistrat Salma ya Salama, după o melodie populara egipteana, un cântec tradus repede din arabă în franceză, italiană și germană. A fost primită în Egipt ca o regină, la avion o aștepta El Sadat, președintele tarii.

Tot în 1978 era remarcata și de americani, care au invitat-o sa dea un spectacol în New York. A concertat la Carnagie Hall și a interpretat pentru prima data melodia Lambeth Walk.

A lansat în Generation '78, primul single francez însotit de videoclip, a cucerit grupurile gay cu melodia Pour te dire je T’aime. In 1983 lansa albumul Les Mots P'tits, în 1984- Dali, în 1986- albumul Le visage de l'amour. Până în 1986 a lansat numeroase alte hituri și a realizat un turneu mondial. A jucat rolul principal din filmul franco-egiptean ,, Le Sixième Jour’’, a lansat apoi albumele Ensemble, Ne lui dis pas, La valse des vacances.

A murit în 1987, la 03 mai, din cauza unei supradoze de somnifere.

Sursa;biografii.famouswhy.ro;wikipedia.org

Material cules de valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...